- Fener Mah. Bulent Ecevit Blv. No:72 Muratpasa/ANTALYA
Çocuklarda kanal tedavisi oldukça hassas bir konudur. Süt dişleri bilinenin aksine sürekli dişler gibi köklü dişlerdir, ancak alttan gelen dişin süt dişlerinin köklerini eritmesiyle süt dişleri zamanları gelince kendiliğinden düşerler. Bu süreç içerisinde süt dişlerinin ağızda kalması bizim için çok önemlidir.
Süt dişleri alttaki sürekli dişlerden bağımsız dişler olduğu için tedaviside altında ki sürekli dişten bağımsız yapılabilmektedir. Dişteki çürüğün çok ilerlediği, gece ağrısı sıcakta hassasiyet, yemek yerken yüksek hissedilmesi, şişlik gibi durumlarda süt dişlerde kanal tedavisi yapılması gerekebilir. Dişin erken kaybı meydana gelirse ilerde daha zorlu ve masraflı ortodontik tedaviyle düzeltilmek zorunda kalınabilir.
Kök ucunun kapanması 1-2 yıllık süreç içinde 1-3-6 aylık kontroller ve pansumanlar sonucu sağlanabilirken , cansız dişte rejeneratif endodonti sayesinde 3 haftalık süreçte başarılı sonuçlar alınmakta ve 6 aylık kontrollere devam edilmektedir.
Sürekli dişlerde ki kanal tedavisi ise dişin kök ucunun kapanıp kapanmaması ile alakalı olarak , yani hastanın yaşına göre değişmektedir. Dişler ağız içinde gözüktükten sonra köklerin oluşması yaklaşık 3 sene kadar sürmektedir. Kök uçları gelişimini tamamlamış dişlerde erişkin hastalarda ki gibi bir yol izlerken kök ucunun açık olduğu dişlerde tedavi süreci daha farkı işlemektedir. İlk etapta dişlerin kök ucunu kapatmak daha sonrasında dişin kanal tedavisini bitirmek gerekecektir.
Çocuklardaki kanal tedavisi çok daha kısa sürede yapılır ve sanılanın askine basittir. Yetişkinlerdeki gibi uzun süreli ve zor değildir.
Süt dişler daimi dişlere rehber niteliğindedir. Bu yüzden bakımı çok önemlidir. Alltan gelen daimi dişe herhangi bir zarar vermediği sürece süt diş mutlaka ağızda tutulmalıdır. Bu süreyi uzatmak adına da gerekiyorsa süt dişe kanal tedavisi yapılmalıdır.
Çocuklar mutlaka dişlerini en az 2 defa fırçalamalılardır. Düzenli fırçalama sonucunda renklenmeler azalabilir. Bu şekilde azalmayıp rahatsılığa sebep olan diş lekeleri diş hekiminin kullandığı daha sert bir fırçalama aleti ile de renklenmelerden kurtulabilirsiniz.
Copyright © 2024 Orion. Tüm Hakları Saklıdır.