Kök Kanal Tedavisi

Endodonti halk arasında bilinen adı ile kanal tedavisidir. Aslında Yunanca kökenli olan bu kelime endo “içinde” ve odont “diş” kelimesinin birleşmesi sonucu oluşmuştur. Buradan da anlaşılacağı üzere dişlerin iç kısmıyla ilgilenen ve burada çıkan sorunları gideren bir bilim dalıdır.

Şikayetler genellikle sıcak ya da soğuk bir yiyecek tüketildikten sonra uzun süre dişlerinde geçmeyen ağrılar, boyun bölgesinde belirgin şişlik ve zonklama olarak seyreden ağrı geçişleri gibi sorunlardır. Bunların sebebi de dişte oluşan çürüğün çok derinlere inmiş olmasıdır. Bu gibi şikayetlerin tanısı konulurken başlı başına sadece dişten kaynaklı bir durumdur demek doğru değildir. Tüm kontroller sağlandıktan sonra oluşan bu durum dişten kaynaklı ise ve diş kanal tedavisine ihtiyaç duyuyorsa bu aşamada tedavi sağlanır.

Kanal tedavisi kim tarafından yapılmalıdır?

Bilinenin aksine kanal tedavisi yapılan dişte tekrar kanal tedavisi yapılmayacak diye bir durum yoktur. Yetersiz ya da yanlış kanal tedavileri sonradan iltihaplanmalara yol açabilir. Ya da iyi yapılmış bir tedavi farklı nedenlerle izolasyonunu kaybedip bakteri sızıntısına bağlı olarak iltihaplanabilir. Tüm bu sebepler tekrar kanal tedavisi gereksinimini doğurur.

Hastalarımız açısından dental işlemler arasında en korkutucu ve anlaşılması zor tedavi genellikle kanal tedavisidir. Kliniğimizde yaptığımız endodontik tedavi prosedürünün ana hatlarını burada özetleyerek, hastalarımızın kanal tedavisi konusundaki merak ve korkusunu gidermeyi amaç edindik.

Diş Anatomisi  

1Kök kanal tedavisinin işleyişini anlayabilmek için, öncelikle kısaca diş anatomisini anlamaya ihtiyacımız var. Dişin dişetinin yukarı bölgesinde görünen kısmına ‘kuron’; ağızda görünmeyen ve kemik içinde kalan kısmına ise ‘kök’ adı verilir. Bir diş, birkaç tabakadan oluşur. En dış katman; dişeti sınırının üzerinde görülen kısım ‘mine’ adını alır. Mine vücudumuzdaki en sert ve mineralize olmuş maddedir. Dişeti sınırının altında ‘sement’ adı verilen madde kök yüzeyini kaplar. Mine ve sement tabakalarının altında ise ‘dentin’ adı verilen bir yapı mevcuttur. Dentin de hemen hemen kemik kadar sert olmakla birlikte, minenin aksine sinir uçlarını içinde bulunduran bir yapıdır. Dentinin bir alt yapısı ise ‘pulpa’ adını alır. Pulpa küçük ve büyük kan damarları, bağ dokusu, sinir fibrilleri, ve çeşitli hücrelerden meydana gelir. Bir dişin büyüme ve gelişmesi sırasında pulpanın görevi onu beslemektir. Bir diş tamamen geliştiğinde, pulpanın tek fonksiyonu ise; ağrıyı ileterek zarar gördüğünü ya da enfekte olduğunu (iltihaplandığını) haber vermektir. 

Bazen pulpa iltihaplanabilir. Bu durumda kök kanal tedavisi ile pulpanın çıkarılması gerekir. Kanal tedavisi böyle bir dişi ağızda tutmanın tek yoludur. Gelişimini tamamlamış bir diş, pulpası olmadan da fonksiyonunu başarıyla sürdürebilir.