- Fener Mah. Bulent Ecevit Blv. No:72 Muratpasa/ANTALYA
Diş plağı dişlerimizi fırçalamış olsak bile günün herhangi bir saatinde tırnağımızı dişlerimize sürdüğümüzde elimize gelen beyaz, bulaşık, saydam kıvamlı bir yapıdır.
Bir şekilde diş fırçalama ile ağızdan uzaklaştırılması gereken bir oluşumdur.
Diş plağı dişin üzerinde doğal olarak bulunan, tükürükten kaynağını alan biyofilm tabakasının üzerine dışarıdan beslenme ile aldığımız bakterilerin ve yapışkan, şekerli, unlu, karbonhidratlı gıdaların iş birliği sonucunda oluşur. Bu oluşum dişin üzerinde kaldığı sürece dışarıdan alınan şeker ile reaksiyona girmesinden kaynaklı diş çürüğünün temel nedenidir. Diş temizliği ve sağlığı cok önemlidir, şekeri hayatımızdan çıkaramayız ama plağı uzaklaştırmak, plak oluşumunu engellemek için düzenli diş fırçalanması şarttır.
Diş plağı normal şartlar altında bir diş fırçalamasıyla ağızdan uzaklaştırabileceğimiz bir yapıdır yalnız burda dikkat edilmesi gereken fırçalamanın mutlaka doğru bir şekilde yapılmasıdır . Çünkü dişlerimizin tam dibinde boyun bölgesinde serbest bir diş eti cebi oluğu bulunmaktadır. Bu diş eti cebi oluğu hareketli bir yapıdır. Eğer fırça diş etinden dişe doğru getirilmeyip de bir şekilde dişten diş etine doğru bir şekilde dişten diş etine doğru inecek olursak buradaki plak olduğu gibi bu serbest diş eti cebi oluğunun içerisine itilir. Fırçalama mutlaka diş etinden dişe doğru olmak zorundadır. Diş fırçası diş etini kesinlikle dişten ayırmamalıdır , diş etinden dişe doğru geldiğimizde orda yapılacak basit sıvazlama hareketi ile bu oluk içerisindeki bütün plak olduğu gibi ağız ortamından uzaklaştırılır.
Bununla beraber plağı temizlemeye, fırçaya ek olarak ağız gargaraları, diş ipleri, arayüz fırçaları da dişler etrafında plak birikmesinin önüne geçer.
Dişlerinde plak biriken bireyler zamanla diş fırçalamayı ihmal edip , ağız hijyenlerini iyi tutmadıkları takdirde mikroorganizmalar ve yemek artıkları birike birike zamanla sert bir yapı haline dönüşür. Bu durumda kişinin diş etleri etrafında diş taşları oluşmaya başlayacaktır ve ciddi diş eti problemleri gelişecektir. Bu tür durumlarda kişinin bir diş hekimine görünmesi gerekmektedir. Diş hekimi gereken tedaviyi uygulayarak hastanın diş ve diş eti sağlığının eskiye dönüşmesini sağlayacaktır.
Copyright © 2024 Orion. Tüm Hakları Saklıdır.