Peridontal Enfeksiyonlar

Diş etinin yapısında herhangi bir neden ile oluşan ayrıklıklardan doku içine giren bakterilerin diş eti bağ dokusunda oluşturdukları enflamasyondur. Örneğin fırça travması, sert besinlerin çiğnenmesi esnasında doku bütünlüğü bozulabilir ve diş eti içine virülansı yüksek mikroorganizmalar itilebilir. Sadece diş etini ilgilendiren bir lezyondur, genelde toplu iğne başı kadardır, hafif ağrılı ve yüzeyden hafif yüksektir.

Başlangıçta kırmızı renkli sonra sarımsı renk alır. Drene olduğunda ağrı ortadan kalkar ve kolay iyileşir, erken dönemde parlak, düzgün yüzeyli, kırmızı renkli bir şişlik şeklinde 1-2 gün içinde prulent bir sıvı birikir ve fluktan bir hale gelir, çoğunlukla kendiliğinden drene olur, bölge granülasyon dokusuyla dolar ve iyileşme gerçekleşir. Hastaya ılık tuzlu su ile gargara yapmasıi önerilir.

Sağlıklı bir diş eti ile apseli bir diş nasıl ayırt edilebilir ?

Sağlıklı bir diş eti portakal kabuğu (açık pembe) renginde olmalıdır. Sağlıklı diş etlerinde kanama, iltihaplanma, şişlik, kırmızılık gibi şikayetler bulunmaz ancak herhangi bir nedenden dolayı diş etlerinde apse olan bireylerde diş etinde iltihaplanma, şişlik, ağrı gibi şikayetler mevcuttur. Daha ileri seviyedeki apselerde diş etlerinde ufak kanamalara, ağızda kokuya neden olabilir.

Diş etlerinde apse olan bireylerde genellikle apseye yakın olan dişlerde ağrı şikayeti görülür.

Bazen apsenin hacmindeki büyümeye bağlı olarak apse patlayabilir ve içindeki eksuda dışarıya çıkabilir . Bireyler bu tür belirtilerle karşılaştıkları taktirde bir diş hekimine başvurmalıdırlar, bu duruma sebep olan etken ortadan kaldırılarak gerekli tedavi uygulanır.

Her periodontal tedavide antibiyotik kullanılır mı ?

Periodontal hastalıkların tedavisinde sistemik antibiyotiklerin yalnızca belirli durum ve hastalarda kullanılması önerilir . Periodontal rahatsızlığı olan bireylerde bu nedenden dolayı ağrı duyuyorsa ve antibiyotik tedavis ile problem ortadan kalkacaksa antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır ancak antibiyotik kullanımının kontrendike olduğu durumlarda kişi antibiyotik kullanımından kaçınmalıdır. Bazı hastalarda mekanik tedavi olmaksızın tek başına uygulanan antibiyotik patojen mikroorganizmaların iyi organize olmuş biyofilm tabakası içinde yer alması nedeniyle etkisiz kalır.

Antibiyotikler;mekanik tedaviye başlamadan önce, mekanik tedavi ile birlikte veya cerrahi işlem olmadan periodontal tedavinin tamamlandığı ve idame fazına geçildiği aşamada kullanılabilir.