0-6 Yaş Arası Çocuklarda Beslenme ve Diş Çürüğü Etkisi

Yeni doğan çocuklarda 6-9 ay içerisinde ön grup alt ve üst kesici dişlerinin sürmesi , 2.5-3 yaşına kadar ise tüm süt dişlenmesinin tamamlanması beklenmektedir. Çocukların büyüme ve gelişimine, cinsiyetine ve hormonal aktivitelerine bağlı olarak dişlerin erken gelmesi veya geç çıkması gözükebilmektedir.

İlk diş ağız içerisinde görüldüğünden itibaren diş bakımı önem kazanmaktadır. Bebeğin sağlığı, büyüme ve gelişimi için çok önemli olan anne sütünün şeker içeriği, özellikle çocukların rahat uyumaları için anne sütünün yatmadan verilmesi diş çürüğü riskini fazlasıyla arttırmaktadır. Uyku halinde dişleri koruyan tükürüğün azalması ve anne sütü içerisindeki şekerinde olaya dahil olması ile çok erken yaşlarda diş çürükleri sayısı ülkemizde fazlasıyla artış göstermektedir.

Anne sütünün 6 ay sonra etkisi azalmakta ve Amerikan Pediatri Akademisi’ ne göre 2 sene anne sütü alınmasının çocuğa çok etkisi olmamakla birlikte 1 sene emzirmenin yeterli olacağı görüşündedir. Uzun süre emzirilen çocuklarda ileriki yaşlarda parmak emme gibi kötü alışkanlıkların oluşması ve ağız sağlığını tehdit etmesi açısından da anne sütünün 1 sene kullanılması önerilmektedir. Burada önemli olan konu 1 veya 2 sene anne sütüne devam eden çocuklarda birinci yıldan sonra gece emzirmesinden uzak durulması ve emzirme sonrası dişlerin tülbent, gazlı bez ve/veya parmak fırça yardımı ile diş macunu olmadan temizlenmesidir. 2 yaşından itibaren ebeveynlerin desteği ile çocuk diş fırçalarına geçilmesi tavsiye edilir.

Çocuklarda anne sütü sonrası biberon kullanımı ve sütü sevdirmek için şeker, bal, çikolatalı tozların eklenmesi yine diş çürüğü oluşumunda büyük risk teşkil eder. Alınan her gıdadan sonra muhakkak dişlerin temizlenmesi eğer ki uygun değilseniz su ile çalkalanması gerekmektedir. Çürük bulaşıcı bir hastalık gibidir, bu yüzden annelerin ve babaların kendi ağzına soktuğu kaşık ve çatalları ile çocuklarına bir şey yedirmemesi, anne ve babanın ağzındaki bakterilerin çocukların ağzına geçmemesi adına önemlidir.

 Okul öncesi ve okula yeni başlayan çocuklarda ara öğünlerde alınan gıdaların büyük önemi bulunmaktadır. Şekerli atıştırmalıklar ve masum gözüken meyve suları, kraker ve cipsler uzun süre ağız ortamından uzaklaştırılamadığı gibi ağız içi asit değerini düşürüp çürükler için çok elverişli bir ortam hazırlarlar. Bu yüzden mümkünse hiç alınmaması alınacaksa haftanın belli günleri seçilip sadece o günlerde çocuklara atıştırmalık gıdalar verilmelidir ve sonrası muhakkak iyi bir diş fırçalaması gerekmektedir.

Diş çürüğünden korunabilmek için ;

  • 6 ayda bir diş hekiminize kontrol amaçlı gidilmesi
  • Çocukların yaşına uygun diş macunu seçimi ( flor miktarı açısından )
  • Doğru bir diş fırçalaması için diş hekiminizden oral hijyen eğitimi alınması,
  • Günde 2 kez 2 dakika diş fırçalanması
  • Yaşına uygun Koruyucu tedavilerin uygulanması.