Estetik Amaçlı Diş Eti Uygulamaları

Sağlıksız diş etleri : Normal sağlıklı bir bireyde diş etleri açık pembe ( portakal kabuğu renginde ) olmalıdır. Birey diş eti sağlığına dikkat etmediği zaman, oral hijyeni iyi olmadığı zaman diş etlerinde iltihaplanmalar, büyümeler, kanamalar görülebilir. Bu tür durumlar kişinin estetiğini önemli ölçüde etkiler. Birey bunun üstesinden gelemiyorsa bir diş hekimine görünmesi gerekmektedir. Diş hekimi tanıyı koyduktan sonra gereken tedaviyi uygular, böylece kişi yine eski estetik diş etlerine kavuşur.

Diş etleriyle gülümseme ( Gummy smile ): Güldüğümüzde diş etlerinin fazla gözükmesine genellikle diş eti gülümsemesi veya gummy Smile denir. Bunun sebebi diş etlerinin dişler üzerinde fazla yer alması ise diş etlerinin üzerinde yapılacak olan küçük müdahaleler ile diş etlerinin düzenlenmesi ile bu tür durumlar giderilebiliyor. Ancak üst çene kemiğinin dikey olarak çok gelişmesi veya dudak kaslarının çok güçlü olması, dudağın kısa kalması gibi durumlardan kaynaklanıyorsa o zaman farklı müdahaleler gerekmekte ve sadece diş etleri üzerine yapılacak olan işlemler durumu kurtarmamaktadır. Bu durumda dudağın gülme anında yukarı çekilmesini önlemek gerekir.

Diş eti çekilmesi : Diş eti çekilmesi diş eti hastalıkları arasında en çok rastlanan rahatsızlıklardandır. Diş eti çekilmeleri iki türlü neden ile oluşabilir. Ya periodontitis dediğimiz diş eti iltihabının daha derin dokulara yani kemik ve kök yüzeyine yayılması sonucunda oluşabilir ya da aşırı fırçalama, hatalı fırçalama nedeni ile olabilir . Bununla beraber parafonksiyonel alışkanlıklar dediğimiz diş gıcırdatma ya da kalem ısırma gibi alışkanlıklar sonucunda da oluşabilir. Diş eti çekilmelerinin sonucunda hastanın ilettiği şikayetler diş hassasiyeti ve estetik problemler, bunların tedavisi diş hassasiyeti varsa eğer tedavi edecek kimyasal ajanlar; bunlar diş macunları ya da klinikte bulundurduğumuz kimyasal maddeler ile kök yüzeyinin hassasiyeti geçirilebilir. Estetik problemler ise eğer çok yaygın değilse cerrahi işlemler ile halledilebilir.

Diş eti pigmentasyonu : Pigmentasyon diş eti üzerindeki lekelere denilmektedir. Bunlar ten rengine bağlı olabilir, esmer kişilerde daha çok pigmentasyon olmaktadır. Ayrıca sigara içenlerde pigmentasyon çok olmaktadır. Bunlar birkaç yöntem ile uzaklaştırılabilirler; lazerle pigmentasyon, dondurma yöntemi ile pigmentasyon ya da püskürtme yöntemi ile pigmentasyon yapılabilir.

Düzensiz diş eti kenarları : Bazı bireylerde estetik sorun oluşturabilecek düzensiz diş eti kenarları mevcuttur. Bu tür durumlarda dişleri çevreleyen diş eti kenarları çok yukarıda ya da dişin kronunu gereğinden fazla kaplayabilir. Böyle durumlarda hastaya estetik kazandırmak için gerekli tedaviler uygulanır.