Diş Teli Tedavisinde Gömülü Diş Durumu

Ortodontik tedavilerde gömülü dişlerin varlığının tespit edilmesi sonrasında bu dişlerin pozisyonunu tam olarak tespit edebilmek için üç boyutlu görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Eğer ortodontistiniz gömülü dişin diş dizinize kavuşturulabileceğine karar verirse ve siz de bu rutinden biraz daha uzun sürebilecek tedaviyi kabul ederseniz doğal dişinizi kullanma şansına kavuşursunuz.

Bazı durumlarda gömülü dişin pozisyonu o dişin diş dizisine kazandırılmasını çok zorlaştıracak ya da imkansızlaştıracak gibi olabilir. Bu durumlarda gömülü dişin çekilmesi, ya da çekimi de zor ya da sakıncalı olacaksa o pozisyonda bırakılması yoluna gidilebilir. Bu durumda diş dizisinde bu diş eksik olacağından yeri bir implant ya da protezler ile telafi edilebilir.

Ağızda en sık gömük kalan dişler sırasıyla 20 yaş dişleri, üst köpek dişleri, alt 2. küçük azı dişleri, alt köpek dişleridir.

20 yaş dişlerinin gömük kalması durumunda pozisyonu kötü ise çözüm genellikle cerrahi çekimdir. Bu dişlerin çekimi için diş hekiminiz sizi yönlendirecektir. 20 yaş dişlerinin çekimi estetik ve fonksiyon olarak çok büyük bir kayıp değildir. Ancak gömük teşhisi konmuş dişler üst köpek dişleri ya da alt 2. küçük azılar ise durum değişir.

Üst köpek dişleri, ağızda önemli dişlerdendir. Şöyle ki kökü diğer dişlere nazaran daha uzundur ve ilerde eksik dişler söz konusu olduğunda köprü yapımında çok kullanılırlar. Aynı zmanda köpek dişleri estetik açıdan önemlidir.Çünkü üst köpek dişleri gülüşünüzü tamamlar, diş dizisinin köşesini oluşturur.

Köşede yer alması ve kökünün uzun olması sebebiyle üst çene kemiğinde hafif bir çıkıntı yapar, eksikliğinde bu kemik bölgesinde basıklık oluşur. Özellikle tek taraflı üst köpek dişi eksikliğinde diş dizisi köşelerinden bir tanesinin eksikliği sonucunda oluşan tek taraflı basıklık gülüşte dikkati çeker ve asimetrik bir duruma sebebiyet verir ve bu da gözü rahatsız eder.