Diş Teli Tedavisi Süreci

İlk randevuda hastadan sefalometrik ve panoramik röntgenler alınır. Röntgensiz tedaviye başlamak kesinlikle yanlıştır. Röntgende ağızda göremediğiniz ama tedavi planını tamamen değiştirebilecek durumlar saptanabilir. Hastadan başlangıç halini belgeleyen fotoğraflar ve alçı kalıplar da alınır. Tedavi planlaması bazı analizler sonucu bu kayıtlar üzerinde yapılır.

Daha sonraki 1-2 randevuda planlanan işlemler yapılarak hastaya teller veya seçilmiş olan başka tedavi edici ortodonti mekanikleri uygulanır. Tedavi başlamış olur. Yapılmakta olan işlemin çeşidine göre 3 hafta ile 10 haftada bir olmak üzere kontroller başlar. Tellerde değişiklikler ve aktivasyonlar yapılır. Bu durum önceden öngörülen tedavi süresi boyunca devam eder. Hasta tedavi boyunca doktorunun söylediklerini harfiyen yerine getirmelidir. Bu yüzden aile-hasta-doktor işbirliği gerektiren bir tedavidir.

Teller yerleştirilirken genellikle acı duyulmaz. Ancak teller yerleştirilirken ortodontist yanak ekartörü kullanacaktır ve ağzın uzun süre açık kalması, ağızda uzun süre tükürük emici ile koltukta oturmak gerekecektir. Dolayısı ile ağızda kuruluk hissedilebilir ve yanaklarda gerginlik meydana gelebilir. Ama teller yerleştirilirken acı duyulmaz.

Ortodontik işlemler genellikle kanamasız işlemlerdir. Ancak çok sınırlı işlemlerde ortodontik tedavi sırasında kanama olabilir. Birincisi, eğer doktorunuz ortodontik tedaviniz dolayısı ile bir mini vida yerleştiriyor ise, ortodontik vidanın yerleştirildiği bölgede kanama olabilir. İkincisi eğer braketin yerleşebilmesi için doktor diş etini bir miktar kesmek zorunda kaldıysa az miktarda kanama olabilir. Bu gibi işlemlerin dışında ortodontik tedavi sırasında kanama gerçekleşmez.

Sonuç, doktorun bilgisine, özenine, hastanın da işbirliğine bağlıdır. Bunlar yerinde ise tedavi başarısı %100dür. Tedavi bitiminde teller çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni yerlerinde artık kıpırdatılmadan tutulmaları amacıyla planlanan pekiştirme aygıtı uygulanır. Bu aygıtı da doktor hastanın başlangıçtaki ve bitişteki durumuna göre seçer. Şeffaf bir plak, boksör dişliği tarzında bir aparey, takılıp çıkarılabilen damaklar, içten yapışan ince bir tel pekiştirme aygıtı olarak seçilebilir.İdeal pekiştirme süresi aktif tedavi süresinin yarısı kadar olmalıdır.

Pekiştirme gerektirmeyen durumlar olduğu gibi çok uzun süre pekiştirmeye gerek duyulan durumlar da olabilir. Pekiştirme apareyleri yavaş yavaş terkedilir. Birden bire tedavi kesilmez.