Diş Estetiği

Diş etinin sağlıklı formu, simetrisi, rengi sağlıklı ve güzel bir gülüş tasarlamak için son derece önemlidir. Gülüş Tasarımı sizin daha sağlıklı ve mutlu gülümsemeniz için yapılan bir takım diş tedavilerin geneline verilen addır. Gülüş tasarımında;

  • Diş Beyazlatma,
  • Dişeti Estetiği
  • Laminate Veneer(Yaprak Diş),
  • Zirkonyum,
  • İmplant uygulamaları,
  • Ortodonti Tedavisi
  • Kozmetik düzenleme gibi yöntemler kullanılır.

Diş Estetiğinde En Çok Kullanılan Yöntemler;

  • Porselen Lamina(Yaprak) Venerler
  • Tam Seramik Kuron ve Köprüler
  • Onleyler (Porselen Dolgular)

Porselen Lamina (Yaprak) Venerler

Günümüz diş hekimliğinde estetik giderek önem kazanmıştır. Gelişen adeziv teknolojiler ile diş dokularının maksimum seviyede korunabilir hale gelmesiyle de porselen laminate venerler ön grup dişlerde sık olarak tercih edilmeye başlamıştır. Latince ”yaprak” anlamına gelen lamina protezleri dişin ön yüzüne özel yapıştırıcılarla yapıştırılan çok ince porselen yaprakçıklar gibidir. Beyazlatma ile sonuç alınamayan diş renklenmelerinde, kalıtsal yapı bozukluklarında, dişler arasındaki aralıkların (diastema) kapatılmasında, orta hat bozukluklarında, ortodontik tedavi istemeyen hastalarda hafif derecedeki çapraşıklıklarda, kırık, aşınmış dişlerde, kötü durumda, sağlıksız, eski restorasyonları bulunan dişlerde, full kuronlara alternatif olarak yapılırlar. Hemen hemen her hasta grubuna uygulanabilen porselen laminate venerler parafonksiyonel alışkanlığı (tırnak yeme, kalem ısırma, diş gıcırdatma) bulunan hastalarda uygulanamazlar. Dişlerden çok az madde kaldırılıp (0.3-0.5 mm) veya hiç kaldırılmadan yapılmaları, dayanıklılıkları ve renklerinin sabit kalması gibi avantajları nedeniyle porselen laminate venerler giderek daha çok tercih edilmektedirler.

Tam Seramik Kuron ve Köprüler

Diş kayıplarında köprü yapımında, çürük, kırık, aşınma gibi nedenlerle fazla miktarda madde kaybına uğramış dişlerde, estetik amaçlı ön bölge diş bozukluklarının düzeltilmesinde kuron protezi olarak uygulanan, alt yapısında metal kullanılmayan protezlerdir. Metal destekli seramik restorasyonların yıllardır başarıyla kullanılmalarına rağmen birçok dezavantajları vardır. Metal alerjisi ihtimali, metal içeriği nedeniyle seramikte renk değişiklikleri, metal ve seramik için dişten daha fazla madde kaldırılması, metalin ışık geçirgenliğinin olmaması ve doğal görünüm elde edilememesi gibi olumsuzluklar nedeniyle metal desteği olmayan full seramik restorasyonlar geliştirilmiştir. Diş ve çevre dokulara uyumludur, diş yapısını ve rengini çok iyi taklit ederler, diş etinde metalin neden olduğu koyu renklenmeler oluşturmazlar. Tam seramik kronlar ışık geçirgenlikleri sebebiyle kendi dişlerimize benzeyen en doğal kaplama çeşitleridir.

Onleyler (Porselen Dolgular)

Çürük, kırık gibi nedenlerle fazla miktarda madde kaybına uğramış dişlerde, kanal tedavisi yapıldığı için dişin üst yapısının zayıfladığı durumlarda, dolgu ile tedavi edilemeyecek kadar hasarlı dişlerin restorasyonunda, dişlerden kuron protezindeki (kaplama) kadar madde kaldırmadan, sağlam dokular maksimum korunarak uygulanırlar. İlk seansta dişin çürük kısımları temizlenerek uygun kavite şekli verilir ve bir ölçü alınarak laboratuvara gönderilir. Hastanın dişine özel hazırlanan porselen dolgu bir sonraki seansta özel yapıştırıcılar ile dişe yapıştırılır. Dişe yakın sertlikte olan bu porselen dolgular sayesinde dişin ve çevre dokularının sağlığı korunmuş olur. Çiğneme kuvvetlerine dayanıklı, estetik ve uzun ömürlüdürler.

Estetik Diş Hekimliğine Konu Olan Problemler

  • Renklenme
  • Kırılmış veya harabiyete uğramış dişler
  • Çapraşıklık veya dönmüş dişler
  • Aralıklı dişler
  • Dişeti çekilmesi sonucu kök yüzeylerinin bir kısmının görünür hale gelmesi
  • Aşınma sonucu yaşlı görünüm
  • Beyaz nokta lezyonları
  • Küçük yan keser dişler olarak sıralanabilir.

Günümüzde diş hekimleri ön bölge dişlerini restore etmek için daha önce olmayan pek çok tedavi seçeneklerine sahiptir. Hasta estetik düzeltme isteği ile geldiğinde iyi bir teşhis zorunludur. Estetik problemlerin objektif olarak belirlenmesi başarı için şarttır.

Kozmetik Konturlama

Doğal dişlerin küçük aşındırmalarla düzeltilmesidir. Kesici kenarların düzeltilmesi sivri köşelerin yuvarlatılması küçük kırık ve kopmaların düzeltilmesidir.

Direkt Kompozit Bonding Uygulaması

Küçük aralıkların kapatılmasında, çapraşık veya dönmüş dişlerin düzeltilmesinde, aşınma ve hafif renklenme vakalarında dişten minimum madde kaldırarak ya da hiç kaldırmaksızın  yapılan bir çeşit kompozit uygulamasıdır. Bu amaç için özel kompozit materyalleri kullanılmaktadır. Son derece konservatif olması, tek seansta tamamlanması, dişte minimum aşındırmayla uygulanabilmesi ve estetik olarak tatminkar sonuçlar vermesinden dolayı tercih sebebidir. Ancak uzun dönemde renklenme gerçekleşebildiğinden hastanın beslenme ve fırçalama alışkanlığına göre belli bir süre sonra değiştirilmesi gerekebilmektedir.

Porselen Venerler

Orta derecede renklenmelerde, dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çapraşık veya dönmüş dişlerin düzeltilmesinde, aşınma vakalarında dişten orta derecede madde kaldırarak yapılan bir porselen uygulamasıdır. Dişlerin sadace ön yüzeylerinden aşındırma yapılır ve  ölçü sonrası laboratuvarda hazırlanarak ikinci seansta dişlere uygulanır. Direkt kompozit uygulamalarına göre daha uzun süreli estetik ve dayanıklılığının olması en önemli avantajıdır.

Gülüş Tasarımında Neler Yapılacağına Nasıl Karar Verilir?

Gülüş tasarımı diş doktorunun direktifleri doğrultusunda sizin için uygun olan gülümseme görüntünüzün sağlanması adına yaptığı işlemleri kapsamaktadır. Gülüş tasarımı belirlenirken ; kişinin yüz hatları, cinsiyeti, yaşı, gülüş simetrisi, dişlerinin sıralanışı, renkleri, dudaklarının görüntüsü ve dişetlerinin görüntüsü değerlendirilir.

Zirkonyum Kaplamanın Gülüş Tasarımındaki Yeri

Estetik diş tedavilerinde kullanımında yaygın olan zirkonyum kaplamalar da oldukça önemlidir. Zirkonyum kaplamalar beyaz renge sahip olan metal alaşımdır. Estetik uygulamalarda özellikle tercih edilmesinin sebebi ise doğal dişe yakın renkte oluşu derin çatlaklarda ve bozulmuş dişlerde estetik kaygıları ortadan kaldırıyor olmasıdır. Zirkonyum diş yıllar geçtiğinde diş etleri çekilmiş olsa bile altında olan madde diş ile aynı renkte olduğundan dolayı kötü bir görüntü oluşturmaz.

Zirkonyum destekli porselen kaplamaların avantajlarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz. Bilgisayar destekli CAD CAM sistemleri ile el değmeden yapıldığı için dişe mükemmel bir şekilde oturur, ışığı çok iyi yansıttığı için metal destekli porselenlere göre çok daha estetiktir. Zirkonyum kaplama diş eti ve diş ile uyumundan dolayı genellikle diş eti problemlerine(dişeti çekilmelerine ) yol açmaz. Zirkonyum kron olmasından dolayı maliyeti başlangıç için biraz fazla gibi görünse de uzun süreli kullanımı , doku uyumu , dayanıklılığı ve estetik görünümü hesaba katıldığında çok daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

Gülüş tasarımında diş etlerinin görünümü nasıl belirleniyor?

Diş etlerine şekil verilmek istenilmesi estetik diş hekimliğinin önemli basamaklarından biridir. 

Diş etleriniz dişlerinizden daha çok dikkat çekiyorsa ve diş etlerinizde iltihaplanma gibi sorunlarınız var ise gülüş tasarımının diğer aşamalarına geçilmeden önce bu sorunlar ortadan kaldırılmalıdır.

Diş eti estetiği için özellikle gingivektomi ya da gingivoplasti yöntemleri kullanılır. Gingivektomi kısaca diş etlerinin bir kısmının kesilerek alınması işlemine verilen isimdir. Bu yöntem ile diş etleriniz çok fazla görünüyor ise küçültme işlemi yapılması sağlanır. Ya da ilaç tedavisinden dolayı fazlaca büyümüş olan diş etlerinin alınması için gerekli işlemler yapılır.

Gingivoplasti ise dişte ve diş çevresinde yer alan sağlıklı diş etlerinin şekillendirilmesine verilen isimdir. Bu işlem genellikle tek başına uygulanabilmektedir ancak bazı durumlarda gingivektomi ile birlikte de uygulanması gerekmektedir.

Bonding Uygulamaları Nedir? Neleri Kapsar?

Bonding uygulamaları dişin çürük, kırık ve bozulmuş yapısal durumunu düzeltme için kompozit rezin materyali ile onarılması işlemidir.

Rengi beyazdır dışarıdan biri dişten çok ayırt edemez bundan dolayı estetik uygulamalarda sıklıkla kullanılır. Bonding uygulamaları çok maliyetli olmayan kolay bir işlemdir bundan dolayı genellikle dişler arasındaki boşlukların kapatılması amacı ile tercih edilir.

İşlem süresi yarım saat ile 1 saat arasında değişkenlik göstermekle birlikte uygulanması gereken diş sayısı ile birlikte seans sayısı da birden fazla sayıda olabilmektedir.

Estetik diş tedavisi birçok estetik durumun beraberce değerlendirilmesini gerektiren birden fazla kısımdan oluşur. Gülüş tasarımının yapılması, dişetinde estetik düzenlemeler (gingivektomi ya da gingivoplasti) yapılması, bonding uygulamaları ve zirkonyum destekli porselen kaplamalar bunlardan bazılarıdır.