Diş Hekimi Tavsiyesiyle Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı

Çocuklar ağız ve diş sağlığına ne kadar önem vermesi gerektiğinin bilincinde değildirler. Çocuk diş bakımı özellikle hassas bir konudur. Bu konuda en büyük görev ailelere ve çocuk diş hekimlerine(pedodontistlere) düşmektedir. Bu konuda yapılması gerekenler koruyucu diş hekimliği bünyesi altında toplanmıştır.

Koruyucu diş hekimliği neleri kapsar?

  • Düzgün beslenme alışkanlıkları
  • Ağız bakımı (diş fırçalama ve diş ipi)
  • Ağız gelişiminin değerlendirilmesi
  • Ağızla ilgili kötü alışkanlıkların (parmak emme, emzik emme gibi gibi) yönlendirilmesi
  • Ortodontik muayene(dişteli) tedavisinin gerekliliği
  • Fluor (Uygulamada diş yapısını çürüklere karşı daha dirençli hale getirmek amaçlanır.)
  • Fissür Sealant (Fissür örtücüler)
  • Düzenli diş hekimi kontrolü
  • Çürük riski tesbiti (Diş çürümelerini önleyici uygulamalar)
  • Spor yaralanmalarından ağzı ve dişleri koruması için koruyucu ağızlık uygulamaları

Çocukluk dönemindeki ağız ve diş sağlığının doğru bir şekilde gözlemlenip varsa gereken tedavilerinin yapılmasıdır. Böylelikle gelecekteki ağız ve diş sağlığını ciddi biçimde etkileyen bir çok durum bu konuda özel eğitim almış çocuk diş doktorunun(pedodontistin) gözlemleri ile giderilmiş olacaktır.

Çocuğunuza uygun tedavileri çocuk diş kliniğinde ya da bir pedodondiste yaptırmanız mümkün.

İlk diş muayenesi randevusu ne zaman olmalı?

İlk diş muayenesi altı ay ile bir yaş arasında yaptırılmalıdır.

Çocuklarımı ne sıklıkla diş kontrollerine getirmeliyim?

Çocuğunuzun çürük risk düzeyine göre 3 veya 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret ederek, muayene ve gerekli kontrolleri yaptırmanız gerekmektedir.

Ağız ve Diş Sağlığı için Çocukların beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?

Diş gelişimi anne karnında başlıyor ve ergenlik çağına kadar sürüyor. Bu nedenle var olan dişlerin korunması önem taşıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme diş sağlığı açısından çok önemlidir. Gazlı içecekler, dişleri aşındırır. Bu yüzden mümkün olduğunca bu içeceklerden uzak durmak gerekir. Çay-kahve gibi içecekler diş yapısının sararmasına sebep olur, Bu da estetik açıdan hoş olmayan bir görüntü oluşmasına sebep verir.

Elma, havuç, armut, ayva gibi sert besinlerin ısırılarak yenmesi diş etlerini güçlendirdiği gibi dişlerin mekanik temizlenmesini de sağlar. Bu tarz meyveleri ısırarak yemeye özen gösterilmeli. Yemeklerden sonra veya bir şey atıştırılırsa sonrasında su içilmeli.

Şekerli yiyecekler dişlerin düşmanıdır. Diş minesine zarar veren ve çürüklere neden olan asitler için mükemmel bir ortam sağlar. Bu nedenle, jöle ya da yumuşak şekerleme gibi tatlı ve yapışkan yiyecekler mümkün se çok az tüketilmeli ya da ana öğünlerden sonra tüketilip ardından diş fırçalanmalı. Diş fırçalanmayacak bir ortamda bulunuluyorsa ağız içi temiz su ile iyice çalkalanmalı.