Travma (Düşme / Çarpma Vakası)

Süt dişlerinin değişmesi beklenen zamandan önce , alınan bir darbe sonucu daha erken kaybedilmesi durumunu travma olarak adlandırabiliriz. Bu tip durumlarda kazanın nerde yaşandığı (park,ev vs..), dişin bir kısmının kırık olması veya tamamının yerinden çıkması, ailenin diş hekimine ne sürede geldiği çok fazla önem arz etmektedir.

Diş Kırığı nasıl saklanır?

Kırılan veya yerinden çıkan diş canlılığını kaybetmemesi için süt, çocuğun tükrüğü veya anne tükrüğünde diş hekimine gidene kadar muhafaza edilebilir.

Ne kadar sürede diş hekimine gidilmelidir?

Düşme vakasından sonra 30 dk – 1 saat içinde diş hekimine gidilmesi çok önemli bir husustur. Bu süre içerisinde yerinden çıkmış dişler tekrar ağız içinde yerlerine uyumlandırılarak dişin kurtulma şansını yüksek kılar.

Travma sonrası tedaviler nelerdir?

Kırık dişlerde her zaman uzun dönem takip çok önemlidir. Dişlerde renk değişiklikleri, şişlik, ağrı ileriye yönelik oluşabilecek sorunlardır. 6 aylık rutin kontroller bu yüzden büyük önem taşımaktadır.

Splint uygulaması nasıl yapılmalıdır?

Düşme sonrası dişte ki kırığın şekline göre kırık parçanın yapıştırılması veya diş tamamen yerinden çıkmış ise splint tedavisi diye tabir edilen, amiyane tabirle kırılmış bir uzvun alçıya alınması gibi dişler tel yardımı ile 2- 4 hafta arası süre sabitlenir.