Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları

Koruyucu diş hekimliği, diş çürüğü ve dişeti iltihabı gibi en sık rastlanan ağız ve diş hastalıklarının oluşmadan önce önlenmesine dayanan uygulamaları içerir. 

Başlıcaları şunlardır:

  • Doğru beslenme ve diyet alışkanlıklarının kazandırılması
  • Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı alışkanlığının edindirilmesi
  • Fluor preperatları uygulanması
  • 6 aylık periyodik diş hekimi kontrolleri
  • Kişide diş çürüğü riskinin değerlendirilmesi
  • Ağız ve dişlerin büyüme ve gelişiminin değerlendirilmesi
  • Ağız diş sağlığı eğitimi verilmesi
  • Fissür örtücü uygulamaları
  • Çocuklarda yer tutucu kullanımı

Fissür Örtücü Uygulamalar(Dişlerin Çürümemesi için koruyucu uygulamalar)Dişlerin yüzeylerindeki girintiler ve çıkıntılar yemek artıkları ve mikropların birikmesi için çok uygun bir ortam oluşturmaktadır. Bu yüzeylerin dolgu benzeri bir malzeme ile (fissür örtücü) diş yüzeyinden hiçbir madde kaldırmadan, aşındırmadan şeffaf bir tabaka ile örtülmesi ( yağmurda şemsiye ile gezmek gibi) oluşabilecek diş çürüklerinin önlenmesinde çok önemli ( % 70-80 ) bir koruyucu işlemdir. Fluorid içeriği bulunan jeller pedodontist tarafından çocuklara uygulanmaktadır. Bu uygulama sayesinde dişler çürüğe karşı dirençli hale gelmiş olur.

Çocuklara 6 yaşından itibaren fluorid ve fissür örtücü uygulamaları yapılması tavsiye edilir. 

Fissür örtücü uygulamaları dişlerin çiğneme yüzeylerini örten ve dişleri çürüğe karşı koruyan akıcı kıvamda bir maddedir. Yapılan araştırmalar diş çürüklerinin % 90’ının büyük azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinde bulunan küçük, derin ve dar girintilerden ( Fissürler) başladığını belirtmektedir.  Dişler ilk sürdükleri dönemde diş minesi tam olarak kalsifiye olmadığından, (sertleşmediğinden) yeni sürmüş dişler çürüğe karşı daha dirençsiz olurlar. Bu sebepten dolayı Fissür Örtücülerin dişler sürdükten kısa bir süre içinde yapılması tavsiye edilir. Yapılan araştırmalarda fissür sealant uygulamasının diş çürüğü oluşumunu % 85 – 90 oranında engellediği söylenmektedir.

FLORLAMA İŞLEMİ

Bir diğer önemli konu ise flourid uygulamaları olmaktadır. Süt ve sürekli dişler 15 yaşına yani dişlerin olgunlaşma yaşına kadar adeta bir sünger gibi yararlı ve zararlı şeyleri emmektedirler. Bu yaşa kadar uygulanan flourid uygulamaları hem diş çürüklerini önlerken hem de dişin yapısına katılıp bir dolgu malzemesinden ziyade dişi dış etkenlere karşı daha uzun süre korumaktadır.