Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma, doğal dişlerin rengini iyileştirmek için kullanılan güvenli ve oldukça popüler bir prosedürdür ve gülüşünüzü aydınlatmanın harika bir yoludur. Dişleri beyazlatmak için bir dizi önerilen yol vardır, ancak ORİON AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİNDE  sadece bilimsel olarak kanıtlanmış ve güvenli tedaviler gerçekleştiriyoruz.  Beyazlatma işlemi öncesinde ve sonrasında çekilecek fotoğraflar ile beyazlatma derecesi saptanabilmektedir.

 

Airflow ile Dişlerin Beyazlatılması

Bu tedavinin asıl uygulanma amacı diş fırçalarının ulaşamadığı bölgelere ulaşarak temizliği sağlamaktır. Bu işlem sayesinde dişler çok daha iyi temizlenir. Günlük yaşantımızda çok sık kullandığımız çay, kahve, sigara gibi yiyecek ve içecekleri temizleme konusunda çok sık kullanılır. Bu işlem sırasında dişte yer edinmiş sararmalar püskürtme ile diş üstünden çıkarılır.

Diş taşı (Tartar) Temizliği

Dişlerin üzerinde oluşan diş taşlarının kaldırılması işlemidir. İşlem sonrasında 24 saat boyunca sıcak veya soğuk maddeler tüketilmemelidir. Dişlerde birkaç gün sıcağa ve soğuğa karşı bir hassasiyet yaşanabilmektedir. Ağrıları önlemek için ağrı kesici alınmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ilık su ve tuz karışımı ile gargara yapmak iyi gelebilmektedir. Diş temizliğinin aksatılmadan yapılmasına devam edilmelidir. Düzenli olarak diş hekimine kontrol için gidilmelidir. Bunun için 6 aylık periyotlar uygundur. 

Ev Tipi Diş Beyazlatma

Ev Tipi diş beyazlatma uygulamasında hastaların alt ve üst çenelerinden alınan ölçüyle kişiye özel diş beyazlatma plağı hazırlanır. Diş hekimi hastaya uygun diş beyazlatıcı jeli seçer ve doz ayarlaması yapılır. Belirlenen zaman süresince (günde 4-6 saat) kalıplar içine diş beyazlatıcı jel yerleştirilerek dişlere takılır. Genellikle diş beyazlatma uygulaması daha pratik olması dolayısıyla geceleri yapılır. Diş beyazlatma uygulaması dişteki renklenmenin derecesine bağlı olarak 1-2 gün süresince devam eder. Diş beyazlatma işlemi süresince gelişebilecek sıcak-soğuk diş hassasiyetleri dişlere yapılacak flor uygulamalarıyla ortadan kaldırılır.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma

Ofis tipi diş beyazlatma klinikte diş hekimi tarafından uygulanan daha hızlı ve etkili diş beyazlatmanın sağlandığı yöntemdir. Diş etleri koruyucu maddelerle izole edilerek yüksek konsantrasyondaki diş beyazlatıcı ajanlar dişlere uygulanır. Özel ışık cihazlarıyla diş beyazlatıcı madde aktive edilerek diş beyazlatma (bleaching) işleminin gerçekleştirmesi sağlanır.

Bu özel ışık cihazları ve lazer cihazları tek başlarına beyazlatma işlemini gerçekleştiremezler. Bu cihazların görevi diş beyazlatma maddesinin aktive olmasını sağlamaktır. Ofis tipi diş beyazlatma işlemi 2 adet 30 dakikalık seans ile toplam 1 saat kadar sürer. Güvenli bir yöntemdir. Diş minelerine zarar vermez. Dişlerinde aşınma ya da çatlaklar olan bireylerde dişte hassasiyet görülebilir. Flor uygulamalarıyla bu şikayetler ortadan kaldırılır. Diş beyazlatma işlemi sonrasında çay – kahve – sigara – kola – kırmızı şarap gibi diş renklendirici gıdalardan uzak durulmalıdır. 

Diş Beyazlatma İşlemi Zararlı Mıdır?

Yapılan çalışmalarda, beyazlatma işleminin diş ve çevre dokular üzerinde hiç bir zararlı etkisi olmadığı görülmüştür. Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra oluşabilecek hassasiyetleri önlemek için hastaya flor uygulaması yapılabilir. Hassasiyet uygulama yapıldıktan 1-2 gün içinde tamamen ortadan kalkacaktır. Yani Diş beyazlatma işlemi yüzünden dişler ve diş etleri zarar görmez. 

Diş Beyazlatma İşlemi Sonucunda Hassasiyet Oluşur mu?

Dişlerde bulunan diş çürükleri, diş çatlakları, dişlerdeki kırık bölgeler, kullanılan diş beyazlatma jelinin bu bölgeler vasıtasıyla diş hassasiyeti oluşturmasına neden olabilir. Bu tür diş problemleri mutlaka diş beyazlatma işlemi öncesinde ortadan kaldırılmalıdır. Biz kliniğimizde dünyanın en önemli firmalarından biri olan Ultradent ‘in Opalescence markasının ürünlerini kullanmaktayız. Aynı zamanda Philips markasının Zoom modeli ile de beyazlatma işlemlerini gerçekleştirebilmekteyiz.

Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi Ne Kadar Süre Dayanır?

Diş Beyazlatma işlemi sonrasında kişinin ne kadar dikkatli ve özenli bakım yaptığına bağlı olarak, kalıcılık süresi 2-3 yıl arasında değişir. 

Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Her iki uygulama yönteminden sonra ilk 1 hafta çay, kahve, kola, vişne suyu, kırmızı şarap vb. renkli içecek ve yiyecekler (çok salçalı, baharatlı yemekler gibi) ile özellikle de sigaradan uzak durulmalıdır. Günde en az iki kez düzenli olarak dişler fırçalanmalıdır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte çok az, geçici bir diş hassasiyeti oluşabilir. İlk bir hafta aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. İlk gün hastanın ağrı kesici kullanması önerilir.

Kanal Tedavili Dişlerde Diş Beyazlatma

Kanal tedavisi görmüş ve renk değiştirmiş dişlerde beyazlatma klinikte diş hekimi tarafından yapılır. İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır. Biraz daha beyazlama isteniyorsa dişin içerisine koyulan ilaç değiştirilerek 1 hafta daha beklenir. Kanal tedavili dişlerde oluşmuş bir renk değişimi varsa eğer yapılan diş beyazlatma işlemi ile renginde açılma olacaktır.

Travma Sonrası Diş Renklenmeleri

Bu tür diş renklenmeleri, şiddetli bir travma sonrasında dişin kuronal kısmında bulunan kılcal kan damarlarının yırtılmasıyla ve kan hücrelerinin dentin tübüllerine girerek içerdikleri Fe-sülfid ( demir – sülfid) nedeniyle oluşturdukları renklenmelerdir. Dişin canlı olduğu vakalarda nadiren de olsa kendiliğinden düzelebilir. Ancak diş nekroze olmuşsa (canlılığını yitirmişse) renkte bir düzelme olmaz. Bu durumda kanal tedavisini takiben pulpa odasına uygulanan beyazlatma ajanları ile diş beyazlatılır.

Diş Çürüklerinde Beyazlatma

Diş yüzeylerinde oluşan çürükler de dişlerde çeşitli renklenmelere neden olur.

Bu renklenmeler genelde gri, kahverengi ve siyaha yakın ender olarakta beyaz, opak renkli alanlar şeklinde görülür. Bu renklenmeler çürük bölgelerin temizlenip dişin doğal rengine yakın dolgu materyalleri kullanılarak tedavi edilir.